dinsdag 13 december 2016

Ondernemen in hondenland - een kritische noot?






Met honden werken is voor veel mensen de ultieme wens of droom. Dat is begrijpelijk, want honden zijn nu eenmaal fantastische wezens. In alle soorten en maten delen ze met ons hun leven. Het is echter een sprookje om te denken dat je zo leuk met honden kan werken de hele dag. Je hebt voornamelijk te maken met het menselijke aspect als je onderneemt in hondenland. De mens achter de hond is waar je vooral mee te maken krijgt en dat is voor velen een desillusie. Je ziet dan ook veel energieke startende ondernemers, die binnen een paar jaar weer stoppen met hun onderneming. 


En niet alleen binnen de groep van ondernemers is er verloop, maar er is ook zeker een groot verloop van instructeurs binnen verenigingen en clubs. Ook dat heeft vaak te maken met het menselijke aspect. Binnen een groep gepassioneerde hondenliefhebbers werken is een flinke uitdaging. Iedereen heeft een eigen mening, inzichten en ervaringen en handelt naar eigen kunnen. Daarmee wordt vaak ook kennis en kunde die in de afgelopen jaren is verworven als absolute waarheid verkocht aan de startende instructeurs. De instructeurs die verder willen leren en nieuwe ervaringen en informatie opdoen middels boeken, seminars en opleidingen lopen binnen een vereniging of club vaak tegen een muur op met hun nieuw verworden kennis. 


We doen het al jaren zo en dat werkt prima, dus waarom zouden we veranderen? En dat is ergens ook te begrijpen, want veranderingen zijn voor mensen best spannend. En zeker als je al zoveel jaren vastgeroest zit binnen je eigen kennis en kunde. Daarmee beweer ik niet dat dit slechte kennis en kunde is, maar het zijn vaak wel inzichten die, zoals ik dat noem, zoooo 1980 zijn. 


We zijn op zoek. Op zoek naar onszelf, op zoek naar waarheden, op zoek naar bevestiging, op zoek naar het ultieme idee, etc. En dat maakt het steeds ondoorzichtiger voor de reguliere hondenbezitter.


Het is jammer dat er zoveel diversiteit is ontstaan de afgelopen jaren. Dat maakt ook dat binnen hondenland mensen met een iets afwijkende mening een berg met rottigheid over zich heen krijgen als ze maar iets anders durven te beweren dan wat de meerderheid op dat moment meent wat de waarheid is.  Is er maar één waarheid? Welnee, er zijn meerdere waarheden en het is maar net de vraag wat jouw ervaringen zijn uit het verleden, die maken dat je een waarheid aanhangt. 


De trainingen die al jaren als eenheidsworst worden aangeboden aan hondenbezitters zijn een product van mensen met hun eigen waarheden. Ooit heeft iemand eens bedacht dat een hond links van de eigenaar moet lopen. En decennia later volgen vele schapen die waarheid, van iemand die waarschijnlijk al lang en breed is overleden, nog steeds op. Best krom eigenlijk als we kijken naar de nieuwe inzichten die overal ter wereld in het onderwijs worden toegepast, dat  er in hondenland nog steeds legio mensen blijven zwemmen in het steeds kleiner wordende plasje van oude inzichten. 


Vernieuwen betekent in veel gevallen ook veranderen en daar ligt nou net de pijnprikkel. Veranderen is eng, onbekend wat dat zal brengen en wat het met de mens, die de verandering doorstaat, zal doen. Heel langzaam zien we dat er steeds meer variatie gaat ontstaan in het aanbod van de trainingen. En dat steeds meer mensen die met een hond naar een hondenschool gaan andere wensen blijken te hebben, dan wat er door de grote eenheidsworst wordt aangeboden. Maar dat heeft ook een weerslag de andere kant op. Creativiteit wordt uitgebuit en er ontstaan steeds excessievere waarheden. Waar vroeger de hond gewoon hond was, wordt deze nu blootgesteld aan een antropomorfe wereld. De hond wordt ingezet als coach, spiegel, therapeut, sportman/vrouw, ziektemelder, etc.

Waar de hond vroeger het erf bewaakte en meedraaide in het gezin, wordt deze nu ingezet als tool en wordt er verwacht dat hij deelneemt aan alle activiteiten die het gezin buitenshuis onderneemt. Dat is nogal een verandering. 


Maar deze verandering dient de hond dus wel te doorstaan. Terwijl er nog steeds hondentrainingen worden aangeboden die niet mee veranderd zijn. De flexibiliteit van honden is overigens enorm, want in veel van de gevallen lukt dat dus ook gewoon. Echter er zijn legio voorbeelden van mislukking. Hier hebben creatieve mensen ook op ingespeeld en kun je met de hond tegenwoordig naar de fysiotherapeut, chiropractor, orthopeed, osteopaat, masseur, holistisch genezer, dierentolk en dergelijke. 


Daarmee verbloemen we en maken we het voor het gevoel van de mens weer oké dat we zoveel flexibiliteit van de honden verwachten. Als je iets stuk maakt bij de hond fysiek of mentaal, dan zijn er genoeg mogelijkheden om dat weer te kunnen herstellen.

Begrijp me niet verkeerd, het is prima dat er zoveel keuze is tegenwoordig, maar af en toe zie je door de bomen het bos niet meer. Vooral ook omdat er in hondenland zo enorm weinig erkende beroepen zijn. Iedereen mag zich instructeur, hondencoach, gedragstherapeut, masseur, therapiebegeleider en dierentolk noemen. Daar is helemaal niets voor vastgelegd. 

Met een aantal professionals wordt er getracht om hier toch enige verandering in te krijgen, maar de reguliere hondenbezitter is het spoor gewoonweg bijster in hondenland. 

Wie is nu wel goed bezig, wie heeft nu wel de wijsheid in pacht, waar kan ik een vertrouwd adres vinden? Eerlijk gezegd wordt het steeds moeilijker. Want ook de professionals onderling worden steeds kieskeuriger naar elkaar. Dat moet ook wel. Er schieten overal hondenscholen als paddenstoelen uit de grond. Het is een vrij beroep, dus daar is niets aan te doen. Het is echter wel jammer dat er veel mensen zijn die onwaarheden vermelden als het gaat om opleidingen en achtergrond die ze zelf hebben, betrouwbaar over willen komen en via internet mooie reclame voor zichzelf maken om ook een graantje mee te pikken om een extra euro te verdienen naast hun reguliere inkomen. 

Aan de andere kant is het ook weer een mooie ontwikkeling dat professionals zich gaan clusteren en er overkoepelende organisaties ontstaan, die nog enige vinger aan de pols houden, maar ook daar gaat het alleen nog om behaalde papiertjes en nog niet om de kwaliteit van het lesgeven op zich.

Mijn wens is in ieder geval dat de mensen die zo vastgeroest zitten in het 'oude', zich ook een open durven stellen voor het 'nieuwe' en zelf ook eens durven te groeien en ontplooien. De wereld verandert om ons heen en als je alleen maar vasthoudt aan je oude denkbeelden en theorieën, dan mis je een heleboel informatie en wordt het plasje waarin je je beweegt steeds kleiner. En probeer elkaars kop er nou eens niet meteen af te slaan op de social media als iemand een andere mening is toegedaan. Ook al is jouw mening anders dan die van een ander, dat wil nog niet zeggen dat jij dan wel de wijsheid in pacht hebt. Met de veranderende wereld, waarin we bijna alleen nog digitaal communiceren, is het lastig om goed te kunnen discussiëren. Veroordelen is makkelijk, respectvol in gesprek gaan is erg lastig. Maar daar zie ik dus een mooie uitdaging in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten